Sunday, July 26, 2009

Insan seni ini rapuh nyawanya

Insan seni ini rapuh nyawanya. Selain dari memberi rasa kepada jiwa manusia mereka juga adalah milik alam yang sebenarnya dipinjam sementara, untuk dinikmati yang lain. Mungkin anda tidak perasan apa yang terjadi kepada Bon Scott, John Bonham, Ritchie Valens, Charles Bronson dan terbaru Micheal Jackson. (silalah google kalau nak tau sapa nama2 di atas)



Malam tadi, perginya insan yang bagi aku, mampu mebuka jalan kearah era baru perfileman melayu. Jujurnya, aku tak pandai menilai filem dan aku memang menyampah cerita2 remeh tentang pelumba yang tak tahu punca pendapatnya apa, boss dan dato' yang hanya tanya "apa pemkembangan projek terbaru kita?", bercinta sambil makan tengahari kat atas bangunan dan sewaktu dengannya. Tapi hasil karya yang satu ini aku pasti diam bila menontonnya, there's something yang dia nak cerita. Cuma aku tak suka beberapa pelakon aje, itu personal preferences who cares. Insan itu ialah Yasmin Ahmad. Perginya itu telah memberi tanggungjawab kepada pengkarya filem untuk merealisasikan "ayat politik ni" impian filem melayu dan meletakkan satu standard baru. Bagi aku beliau pergi dalam keadaan yang penuh hormat ketika sedang mencari rezeki yang mana beliau merupakan seorang yang berkerja keras dalam menghasilkan yang terbaik, tiada kompromi lagi kalis kritikan.
Soalannya..who's next? Adakah bakal muncul dari kelompok pembikin filem pendek yang belum tentu karyanya di tayangkan di rumah2 kecil sambil ideanya diciplak lalu dijadikan komoditi, atau anak-anak rumah banglo kereta mewah yang mahu bereksperimentasi dengan kamera sambil menghabiskan wang bapaknya atau tuan tokey produksi yang sudah punya kamera HD termasuk stuntman atau anak anak kecil yang suka membaca..komik sambil mendengar lagu rock?

Ribut Pagi Ahad

Aku cukup menyampah bila aku beli nasi lemak, yang jual tu letak secubit aje ikan bikan bilis. Mungkin kedekut atau jimat yang melampau. Bukan aku tak bayar dan bukannya selalu aku jalan kaki pagi pagi lepas hujan nak beli nasi lemak pagi. Ini bukan protes, tapi sifat peniaga yang tidak peka kepada customer needs yang berpada. Kalau 5 tahun lagi pun, macam itu sajalah bisnesnya kerana sukarnya untuk senyum apatah lagi ikhlas.
Reason aku bagun pagi ni, aku terjaga angin hujan hentam tingkap. Sudah dua hari aku terlentang, demam selsema dan batuk. Apa kerja pun aku tak terbuat, kalau buat pun dalam keadaan separa sedar. Kalau tahun lepas aku demam kosnya rm35.00 kini secara rasminya rm45.00. Tapi ada hikmahnya musibah ini, sebelum aku demam ada makhluk tuhan telah menunggu lalu masuk ke dalam kereta aku secara rela, lalu dia telah adopt aku. Seekor kucing yang sakit, aku bagi namanya Boboy.

Tuesday, July 21, 2009

Mendung di luar sana tu

Aku dah balik. Minggu lepas (11-13 jul), aku ada kat pulau yang best. rasa macam nak pegi lagi tu. Dalam kepala ni asyik mencari ruang masa aja nak kesana lagi. Kat sana tak ada bunyi kereta,udara segar dan internet pun tak ada (ada tapi aku tak peduli). Celik mata nampak laut, dengar bunyi ombak aja. 3 hari lepas pulak aku balik ke hometown dengan 2 misi, misi 1: hal personal & tengok orang tua aku dan misi 2: show the times di KB. anak-anak bebas KB amat mesra dan very supportive. Satu kerjasama yang jarang2 dilihat di kota-kota besar.
Agaknya aku ini banyak sangat pikir, sampai terlepas pandang waktu berlepas ke KL semalam. Akibatnya, kapalterbang tinggal aku. Jadi kenalah beli tiket sekali lagi yang mana terbang dengan jayanya duit sebanyak 400. Tapi ada rahmatnya. Dapat jugak aku merasa masakan ibu aku..Pulut durian!

Thursday, July 09, 2009

Apa hadiah hari jadi ke..berapa ek?

Pagi ni aku bangun awal sikit, tapi mandinya agak lewat. Perut lapar pulak ni. Baru aku teringat, tengah bulan ni birthday aku yang ke beberapa puluh tahun (aku bukan jurassic lagi). Ada jugak tahun2 sebelum ni aku beli hadiah untuk diri sendiri. Aku akan beli barang tu senyap2, so orang lain pun tak tahu aku dah beli, tiba2 aja timbul. Budget? Aku kumpul sikit2lah tiap-tiap hari masuk tabung secret aku. Barang2 tu semua di kategorikan sebagai harta peribadi lah kerana ciri2 nya adalah agak personal, hanya aku yang pilih based on kesukaan aku ..ya! semuanya aku.
So, tahun 2009 ni, aku nak beli apa ya? Ada beberapa choice ni...




No 1: Olympus Tough 8000 - kamera ni waterproof to 10m, 12.1mp.



No 2: Ipod Touch 16GB - setiap kali pegi kedai aku tengok benda ni, tapi aku rasa mcm tak fully utillize


No. 3 : Pegi holiday ke Manado Sulawesi..scuba, spa dll.

Oppss..aku dah buat keputusan. Petang tadi jugak aku pegi beli. Ianya option no 1: Olympus Tough 8000. Kenapa? Pasal aku nak pegi scuba diving!!

Wednesday, July 08, 2009

Semangat Baru lah pulok

Haloo semua,

Dah sekian lama aku asyik tulis pasal muzik dan hal sewaktu dengannya. Maka hari ni, ntah apa pulak rasa nak tulis pasal cerita2 mengarut yang aku dah lalui dan yang ada menunggu di depan. Kali ni, aku akan guna bahasa melayu dan tempias kelantan, terengganu, kedah timur dan juga Ingerris (betul ke eja ni?). Akan ada jugak gambar2 yang tak best kerana aku memang tak suka orang tangkap gambar aku, aku lebih suka paksa orang ambik gambar dengan kamera aku (belum beli lagi kameranya, pinjam ajelah).
Actually (hahah), akaun blogspot ni aku dah ada masa dia mula2 launch dulu tapi aku tak pandai pakai, kompleks sangat bagi aku pada masa tu. Tapi hari ni, adalah kutu2 yang selalu hasut aku buat blog, jadi aku belajar senyap senyap..nanti dia kata aku ni nak tiru diorang. So, aku semakin pandai, lebih pandai dari Abdul Wahub di negeri Isketambola.
Tools penulisan? Kajian ilmiah dari macam2 adventure rohani dan jasmani selama tumbesaran aku. Yang bikin lagi syoknya, aku dah melabur beli laptop baru dan sedang berkira2 nak sambar kamera yang boleh ambik gambar dalam air laut (utk kali kedua, dah penah beli tapi dah di-shooping oleh penyagak kt belakang Ampang Puteri! )