Saturday, October 10, 2009

Selongkar Gadjet

Add Image
Hahaa..hari ni agak happy sikit. Kenapa? Pasal aku sudah boleh berjimat. Memang dah lama aku nak ada MP3 player untuk aku sekali sekala dengar2 lagu dan kadang2 untuk guide praktis gitar. Memang dulu dah ada, tapi dah rosak.
Jadi lately, aku selalu jugak usha2 Apple Ipod kat kedai, forum dan lain-lain. Memang gempak dan aku memang nak satu. Aku ni jenis yang tak mahu yang spec yg cikai, nak aja yang high end macam Ipod Touch dan Ipod Classic. Jadi, almaklumlah harganya cecah RM1k.Bukan tak mampu nak beli, cuma sekali sekala memikirkan adakah aku memang perlu benda ni atau tidak.?
Tapi semalam, berkat kesabaran aku telah berjaya menemui gadjet yang dulunya pernah menemani aku untuk buat kerja-kerja korporat. Bila sampai masanya aku telah bagi dia pencen dan disimpan. So, memperkenalkan HP Ipaq 3970 (tahun 2002, 64Mb RAM). ianya touch screen jugakla..and serve the purpose.

Thursday, October 01, 2009

Hari Raya..Hantu Raya

Sempena hari baik bulan baik ni, aku nak ucapkan dengan niat maaf zahir batin kepada yg membaca blog ni. Tak kira kenal personally atau just stalker kat web ni. Tiap kali hari raya, mesti ada filem yg mencari ruang di hati"anak-anak wayang" di bulan syawal ni. Bisnes strategi atau trend itu aku kurang pasti. Yang pasti 2009 ni, hal ehwal Jin dan Hantu jadi sandaran di panggung. Tahun ni juga aku spend lebih masa di rumah parents aku. Maklumlah kesedaran itu bermula di rumah.

Bosan-bosan bukak astro tengok cerita drama emosional derhaka nangis-nangis dan korporat pakai baju hijau pucuk pisang. Bukan apa, aku masih lagi hairan bin ajaib, tiap kali raya aja mesti cerita sedih dan pilu derhaka ditayangkan. Dari akal yang tak "film educated" aku ni bertanya kenapa perlu cerita sedih masa Hari Raya, kenapa tak disajikan cerita ala2 happy-happy seperti perayaan lain..kenapa asyik2 lumba kereta, rempit lagi sampai habis channel TV di lumbanya? Itulah halnya bila ditanya tujuan ianya ditayangkan, jawabnya untuk mendidik..mesej masyarakat..moral. Bagi aku hidup bermasyarakat lebih mengajar, filem adalah saluran untuk berhibur sebab tu aku tengok kartun, komedi dan filem aksi.
Aku bukan complaint cuma menyedarkan diri tentang perlunya perubahan. Cakap pasal perubahan, dalam bulan puasa hari tu aku memang nak laksanakan projek "deko-deko-deko" kat rumah. Siap pegi kedai cat dan ambik katalog lagi. Cuma menunggu "arkitek burger" aku ni aja nak laksana, tapi aku belajar bahawasanya perlu ada aturan keperluan. Yang utama perlu di dahulukan berdasarkan kemampuan (duit). So aku decide hold dulu projek cat ni dan teruskan dengan projek yang lebih utama iaitu cari jalan untuk keringkan baju dan jeans di musim hujan. Ada jugak yang bila tiba hari raya ni, tukar perabot langsir tapi aku apa yang boleh dipakai, jalan aja dan modified sikit2. Bukan ada orang pun nak datang dan aku pun tak ada apa nak offer, tak glamour. Tengok-tengoklah kelliling kalau ada yang lebih memerlukan dari dihulurkan ke perabot, baiklah bersedekah. Kita akan dirahmati.

Haaa!!! apa projek terbaru aku? Ni la projek rakyat yang aku perlu laksanakan dalam masa 4 bulan ni. List ni di buat oleh secretary/weeding planner cum diva?..TQ MJ!!