Tuesday, December 29, 2009

Ada Apa Dengan 2009?

Bila hujung tahun aja, aku agak risau. Bukan apa, belanja tu lebih sikit pasal macam2 sale walaupun aku cuba pejam mata dengan semua tu. Ermm..2009? Apa aku dah capai? Susahla jugak nak jawab ni, subjektif..
Yang paling aku ingat, aku banyak belajar dari 2008-2009. Pasal hati budi manusia, kepentingan keluarga, keamanan negara dan juga tanggungjawab keatas agama.

Apa azam aku 2010? Semenjak 1988 aku dah mula join hal ehwal jamming, musik, kaset dan lagu. So aku rasa tibalah masanya untuk aku menulis lagu, at least satu lagu untuk 2010. So tunggulah apa yg akan jadi..hahah.Yang kedua pula, aku akan mula berkeluarga...hahah aku rasa dah sampai seru!!

Btw,  ruang kerja diupgrade...dan aku dah beli PDP X7 drumset, setelah puas memilih kaler dan nego dgn cina kedai..dlm gambar ni modelnya, encik cipan yg tolong aku pasang drum..heheh tq adik pan.


Wednesday, December 16, 2009

Pokok Kepentingan

Agak kusut kepala hotak aku ni. Isu ini sebenarnya bukan hal aku pun, tapi bakal tempias kena aku nanti akibatnya. Aku kenal satu hamba Allah ini agak lama, dari zaman muda mudi hingga ke era berpangkat harta, murah rezekinya. Orangnya agak suka berseloroh namun isipatinya itu agak lembut hatinya. Sudah bermacam cerita suka lara yang dilaluinya. Cita-citanya itu tinggi menggunung, berbekalkan rezeki yang ada, maka ingin diteruskan citanya itu.

Kawan, kerana adanya nama itu, maka ramailah yang menyapa ramah. Moga-moga kepentingan itu termakbul.Cadangan perbagai diajukan, tetapi yang "satu" itu perlu dihindari lebih dari yang lain. Ianya bakal mengundang durjana akibat tiada syukur lagi angkuh di dalam hati itu. Jangan tanya mana aku tahu, kerana aku sudah melaluinya dan ianya tidak berbaloi. Hanya mampu lupakan mereka, kaum mereka sudah terjun dengan labu-labunya. Aku? Aku tiada punya kepentingan di sini, cuma sekadar menyuluh jalan buat kawan itu pun kalau nak celik..kalau tak, nasib la.

Monday, December 07, 2009

Turun Dari Langit

Takziah kepada keluarga mangsa tragedi KB Mall. Sesungguhnya kejadian itu menyedarkan kita semua tentang kebesaranNya.
Dalam minggu ni aku agak busy. Yelah, nak hujung2 tahun ni kenalah progress siapkan apa2 yang patut. Mana lagi nak pikir upgrading studio facilities, nak plan untuk projek in house 2010 (kolaborasi u know who u are!!) dan juga wedding. Tapi yang aku cerita ini kali ini bukan berkaitan dengan semua di atas.
Pertama, tahun ini Hari Raya Aidiladha aku tak balik kampung lagi, untuk keberapa kali aku tak sure. Maklumlah, jauh dan aku ni anak dagang ditempat orang..heheh. Maka, agak buntu jugaklah pikiran aku mulanya, apa aku nak buat pada hari tu. Tiba-tiba, ada plan yang "Turun Dari Langit" untuk beraya bersama di Port Dickson. Dari pantai sampai ke funfair cina pun kita redah..rayalah katakan. TQ MJ.














Aku ikut saja dan pengalaman ini adalah satu yang terbaik untuk kita semua, makin menghargai satu sama lain. So kalau nak tengok gambar, rajin2lah usha kat facebook...shhhh awas lately "stalker berhati curiga" agak berleluasa. Aku tak paham.

Yang kedua, 3 malam lepas, aku sedang tidur lalu dikejutkan dengan call dr Linda Lam. " Asrama Perempuan Titian Kasih kena kosongkan, budak2 tu tak ada tempat tinggal, diorg kena halau sebab owner tu cakap sewa tak dapat, diorg bayar sewa bulan2 tapi kena con dengan agen yang sapu duit anak yatim" katanya. Aduh!! Apa yang boleh kita buat, aku mampu berdoa dan bagi support.tenaga. FYI, rumah ini adalah sepenuhnya ditanggung oleh orang perseorangan. Petualang ini perlu disiasat dan kembalikan hak kepada yang berhak..semoga baik2 sahaja.


Dua hari lepas pulak, aku dapat satu call. Memang aku tak kenal orang yang call tu. He was so excited. " Abe kaset loudness, iron maiden tu ada lagi ko?" dalam dialek Kelantan. Aku heran, mana datangnya hal ini. Rupanya dia telah baca iklan kaset aku nak jual yang aku telah post di internet kalau tak silap aku pada tahun 2000. Rezeki dia juga, kaset2 tu aku masih simpan dengan elok. "Abe ada internet, email?" aku tanya. " "Takdak, saya baca iklan org print" jawabnya. Maka bermulalah aku menulis surat utk dia yang berada di Kuala Krai itu dan akan berlaku transaksi kaset dan wang kemudian nanti. Yang aku rasa bangga tu, semangat tu..semangat rock yang tak pernah luntur walaupun dia itu guru sekolah menengah yg sudah 45 tahun. Gua tabik sama lu!!