Friday, October 08, 2010

Preview Video Pujaan Malaya - Adzrin Adzhar

Pagi ini saya di "recomend" by a friend to preview this VC. Knowing Adzrin & involved in the recording Pujaan Malaya, membuatkan aku agak kecewa dengan hasil kerja tuan pengarah ini. It doesn't do justice towards a good song seperti Pujaan Malaya. Bukan semua bahagian mengecewakan, ada yang masih "boleh telan" tetapi sekiranya konsep membuat sesuatu hasil seni itu, perlulah buat sehabis baik dan sepenuh hati (mungkin dengan budget yg munasabah). Namun, budget issue pun aku rasa bukan isu utama di sini. Isu utamanya ialah tiada rasa, ya tiada rasa..dan ini amatlah rugi sekiranya tiada rasa bagi tuan director dalam mencorakkan storyline. Kegigihan Adzreen dalam menjayakan kerjayanya tidak sepatutnya di perlekehkan dengan VC yang suam-suam kuku ini. Apatah lagi dengan visual-visual ala-ala siri Kisah Benar. Curahkan sedikit rasa dan juga tumpukan sedikit terhadap keteperincian agar ianya lebih nampak ekslusif, jika tidak VC Adzreen hanya akan menjadi video Karaoke Siam.Untuk mengapungkan bakat baru dalam masa ini adalah bukan perkara yang senang. Apatah lagi bagi dalam mencari penyanyi perempuan solo yang mempunyai idea dan konsep tersendiri dalam mencari kelainan. Berjaya atau tidak itu soal lain, yang penting cuba yang terbaik. VC adalah satu "tool" bagi Adzreen dalam melancarkan kariernya dan visual yang baik amatlah penting. Saya rasa hal ini tidak sepatutnya saya beritahu kerana mereka terlibat dalam pembikinannya perlu tahu, jika tidak tahu maka..paham-paham ajalah.

Mula menonton 5 saat pertama, sudah menampakkan hasil kerja yang agak ..erm how to say "cikai". Efect tak perlu semasa drumm rolling, ianya amat mencacatkan visual. Adzreen di dalam lcd tv lebih menyakinkan. Latarbelakang " Selamat Datang" amat menyakitkan mata. Kompleks Kraf Jalan Conlay masih boleh dieksploit lagi bagi latarbelakang yang lebih cantik. Penataan lampu yang sesuai (lebih banyak) akan membantu dalam mencantikkan lagi VC.

Mungkin tuan director perlu menelaah lebih detail lagi lagu-lagu yang bakal terkandung dalam CD Adzreen bagi mendapatkan konsep yang lebih serasi. Isu-isu remeh seperti handphone motorola & iphone menampakkan kepincangan pengarahan atau lebih lagi conty. Ianya akan menjadi bahan gelakan anak-anak. Mungkin agak klise sekiranya saya katakan visual zaman ini, semua orang mahu tunjukkan handphone dll dalam pengambaran. Ianya agak biasa seperti semua cerita2 drama yang tak lari dari scene makan di restoran, angkat handphone, datuk/datin, disko dan banyak lagi yang anda juga maklum.

Dalam menghasilkan sesuatu yang baik itu perlu ada pujian dan juga komen. Pujian yang selalunya bagus itu tak semestinya jujur, kadang dalam hati itu rasanya hendak diluah tetapi apa aku peduli...ini bukan duit aku. Tetapi komen juga perlu bukan untuk menjatuhkan, tetapi untuk mengukur adakah berbaloi hasil seni ini di gambarkan begini atau ada idea/alternatif lain bagi menjadikan hasil seni itu lebih kualiti. Raket di tangan anda, hanya tunggu anda untuk memulakan servis pertama...
Post a Comment