Friday, November 26, 2010

Rock The World datang lagi..yang ke 10?


Lineup:

  1. Massacre Conspiracy - pemenang ROTTW soundstage/ aktif di metal gig
  2. Skudap Skudip - aktif di gig2 ska/merilis album 2009.
  3. Dichi Michi - rilis EP 2009/ aktif pada Q4 2009-Q2-2010
  4. Couple - aktif diserata malaysia/ rilis album 2010
  5. One Buck Short - aktif/radio airplay
  6. Azlan & Typewriter - rilis EP 2009/radio airplay
  7. Sevencollar T-Shirt - aktif/rilis album 2009
  8. Bleeding Mascara - aktif di gig metal
  9. Bunkface - rilis album 2010/radio & TV airplay
  10. Republic Of Brickfields - a must for RTW
  11. Dragon Read - rilis album/CD Q3 2010/a comeback
  12. They Will Kill Us All - album rilis 2009/single 2010
  13. Love Me Butch - single rilis/ a must for RTW
  14. Pop Shuvit - radio airplay/a must for RTW
  15. Bittersweet - single rilis 2010/aktif di show & gig
  16. Disagree - album rilis 2009
  17. LO - a comeback..perhaps?
  18. The Pilgrims - a must for RTW
  19. Gerhana Ska Cinta - album bakal rilis/ a comeback

Kalau ditanya aku, apa pendapat tentang lineup ni. Jawapnya, ini macam soalan spot kertas kesihatan tingkatan 2. RTW setakat ini mengekalkan kabinet2 selesa mereka sekali lagi, syabas. Suka atau tidak, tepul dada sendiri. Sekiranya kamu mencari apa2 lagi selain popular, mungkin disini salah tempatnya. Apa jua kriteria, hanya mereka yang tahu. Apa2 pun, RTW sekali lagi bakal menjadi medan injakan anak-anak "bebas?".

UPDATE:

Rock The World 10 has added a new stage known as the Tune Talk Indie Stage. The list of acts playing that stage is as follows:

An Honest Mistake - kalu tak silap dah main 2nd stage tahun lepas
Rosevelt - ermm..good luck
Deja Voodoo Spells - still surviving
Car Crash Hearts - erm..ermm..
Kyoto Protocol - should be playing few years back
Cassandra - band yg bakal menarik generasi metal baru, trylah mintak 1st stage
Free Deserters - owwhh..ermmm
Prema Yin - santai-santai
Once Upon A Time There Was A Sausage Named Bob - ermm..ok
Hello Is This The Band - ermm..para-para ..some more
Stonebay - ermm...aktif
Grey Sky Morning- awww..adjustla 1st stage
Restraint - adjustla 1st stage..some turbulence coming
Lab The Rat- owwhh..ermmm..seen them last year
OAG - comeback for rtw10? wat happeng to some special projek

Setelah beberapa minggu post di JUNK pasal lineup RTW10, mereka nampaknya cuba mencari penyelesaian kebuntuan. Additional stage.

Thursday, November 25, 2010

Tragedi Nasi Lemak Janggut Sotong

Pagi tadi aku menghantar life partner aku ke satu lokasi kursus perfileman menaiki RG sport clutch tangan hidup. Sampai depan pagar, nampak gerai nasi lemak yang kekadang kami beli tapau sarapan. Agak ada dalm 4 orang tunggu gilran bunkus, dan wife aku pun meng"order", nasi lemak janggut sotong.



Tiba-tiba ada satu mat pejabat ala-ala Bruce Willis mukanya bukan penampilannya menyelit depoan gerai. Adik bungkus nasi tu pun bungkuslah nasi untuk aku, tiba tiba si beruk kera ini mencelah kat adik nasi lemak tu " Hoi, awak buat saya punya dulu, saya datang dulu dari dia". Aiseyman..memang potong mood aku pagi-pagi ni. Adik tu pun buat tak layan aja. Wife aku pun bagitahu lah kat adik tu bikin monyet ni punya nasi dulu, mungkin dia agak busy atau memang perangai mak ayah dia ajar macam tu. Monyet ini pun tak habis-habis membebel, kata kampunglah, tak sedar diri dll kat kami ni. Mungkin dia tak sedar bahawasanya aku kat sebelah dia. Secara diplomasinya, aku mengoffer kat bruce willis tu. "Ko nak penampar?" Aku tengok muka dia atas bawah. Adik bungkus nasi untuk dia pun kata "3 ringgit". Bruce dgn cepatnya mengeluarkan Rm2.00 tapi kena tukar pulak Rm10. lalu dia bergegas, masuk kereta Satria ekzos besar kepala lutut ke arah MRR2.
Apa yang boleh di jadikan iktibar hari ni, jangan main-main dengan lelaki ala-ala lembut-lembut kacak, mereka ini ada yang kurang pekertinya. Apa yang dicari dalam hidup mereka ini, aku pun tak tahu? Nak kata tak beragama, pasti dia claim ada, walaupun hatinya itu punya seribu persoalan. Sesungguhnya, tiada agama yang menyuruh umatnya berlaku tidak baik terhadap makhluk lain, apalagi memandang rendah. So kami pun terus ke kantin, lalu isteriku diam..sambil makan nasi lemak janggut sotong sambil bergelak kerana geli hati dengan tingkah lakunya. Aku memang fan Bruce Willis era Mampos Keras! (Die Hard) dan aku suka bergaduh ala-ala Bruce Lee kerana masa kecik-kecik Arwah nenek aku asyik layan WWF Macho Man Randy Savage.

Tuesday, November 23, 2010

Iron Maiden .... lagi

Sedang manusia lain sibuk cari makan tengahari, aku ke pusat bandar. Lapar tu adalah jugak, apakan daya. Ada urusan sikit. dengan motor RG sport clutch tangan hidup, aku merempit sopan walaupun aku tahu roadtax mati bulan 9. Tapi aku ada urusan rezeki, ikhlas dan ianya untuk mempermudahkan kehidupan jadi aku tawakal. Ini bukan cerita religion atau susah senang hidup simplisiti aku. Ini cerita band. Maaf, aku tak boleh lari dari cerita muzik, mahupun dalam blog peribadi ini. At least aku pernah try jadi mat ber"diari" tapi aku gagal.



Sapa yang claim di mat rock apatah lagi mat metal, kalau dia tak tahu Steve Harris dan gengnya inim maka dialah orang yg patut dipijak-pijak dan dibuat cekodok. Ini kerana penting Iron Maiden ini dalam arena muzik dan sosiologi dunia. Band ini adalah band touring yang paling aktif dan terbesar. Tidak pernah jemu menghasilkan karya dan bukan band yang follow trend muzik. Dari 1975, Steve Harris telah menulis dan berjuang di sekitar London tanpa letih dan membentuk follower yang kuat serata dunia sehingga sekarang. Kuat itu bermaksud "really loyal fan" bak kata John McEnroe (tak tau sapa..sila cari).
Tanpa support yg kuat dari TV dan radio berbanding Justin Timberlake, band ini telah menjual lebih 80 million rekod seluruh dunia. Pendek kata, panjang cerita..band ini memang aku tunggu datang berkonsert dari zaman kecik-kecik lagi (dari 80'an la). Jadi sebagai langkah sepatutnya, aku pun mengumpul semua material muzik dari zaman kaset hingga ke CD. Tapi sampai hari ini, ada yang telah tercicir kepada mereka yang pinjam buat harta dan sewaktu dengannya. Maka ada yang tak kelihatan di mata lagi.

Dari kanan, cepat jalan..
Kat Campbell semalam aku came across poster ni. Auntie kata "Good time to buy, Warner release, stock susah nak dapat", sedangkan dia tak tahu aku ada cukup2 untuk isi minyak balik opis. Takpa-takpa, nanti siap. So sapa-sapa yang taknak kena jadi cekodok, bawak-bawaklah buat apa2 yang patut..satu koleksi yang amat berbaloi.

Aku akan bercerita ceriti lagi pasal iron maiden ini , stay tune ...

Thursday, November 11, 2010

Iron Maiden ...apalagi aku mahu



Cakap banyak tak laku..nah ambik, Iron Maiden here we come..

Al Fatihah buat cousin yang mengajar aku dengar kaset rock tahun 1983. Katanya dlm loghat Kelantan "Budak-budak kalau tak cukup jiwa, tak cukup berani..tak layak dengar ini, pasal muzik ini akan menjadikan kita manusia yang berdiri bangga di mata manusia lain, kita jadi kuat sampai mati."..Alfatihah Arwah Shukri Yusof.

Al Fatihah juga kepada sepupu aku, Zaidi Hassan (Kota Bharu). Kerana membenarkan aku main lagu Wrathchild dengan mini compomu dan gitar kapok di wakaf malam Kebun Sultan. Memang rock kita masa tu..Al fatihah.