Tuesday, July 26, 2011

Gig Report : Loudness Live In KL Part 1

Firstly, aku mohon maaf kerana agak lambat menulis, bukan alpa tapi kesihatan kurang mengizinkan. Mungkin faktor cuaca atau kurang vitamin..



Okay, jom cerita Loudness..Pendek kata panjang cerita, amatlah awesome. Personally, konsert ini adalah konsert yang paling berjaya bagi artis rock luar di Malaysia. Kenapa aku kata begitu? Respon yang amat baik, interaktiviti audiens yang padu dan juga amat entertaining!.Ianya boleh dirumuskan dengan sifat Loudness itu sendiri yang faham dengan kerjayanya sebagai pemuzik rock asia..hanya dari asia memahami kehendak budaya asia. Tahniah organizer satu pilihan yang amat tepat pada waktu yang tepat bagi membangkitkan semangat rock tanahair.

Susunan band yang sesuai dimulakan dengan pembukaan dari Shewolves, Satira dan Sofea, merupakan elemen kejayaan acara ini.

Semasa press conference tempohari, aku telah menyaksikan persembahan Satira. Kemudian, aku berkenalan dengan Mus Satira di Red Rooster Reunion. Sempat juga kami bersembang tentang Loudness konsert ini. Beliau amat excited. "This will be our peak moment, dah lama aku tunggu show macam ini, Loudness plays a major influent dalam perjalanan muzik kita, especially rock" katanya. Saat aku hadir di tepi stage KL Live, aku nampak beliau senyum puas. Dengan respons dari singalong audiens lagu Satira, peak moment Satira telah sampai. Setelah menyepi beberapa lama, mereka sepatutnya mula berstrategi untuk material baru. Kombinasi Satira kini makin menyengat dan semestinya mereka looking forward untuk projek seterusnya!





Momentum pemanas ada pada persembahan Sofea yang membuat comeback yang nostalgik. Jujurnya, aku mula merasa "something special" pada saat munculnya Sofea. Munculnya Man Rani di pentas membuatkan audiens mula merasa excited, apalagi bila beliau mula memetik Warlock bassnya. Sukar untuk aku terjemahkan moment ini, anda perlu rasanya di konsert live. Harapan dan keyakinan mula membuatkan Man dan rakannya tidak menghampakan penggemarnya..dan mereka telah membuktikannya. Tahniah Sofea, anda memang lagenda!



Setlist

Hati Syaitan 2)Boneka Pentas 3)Anak Liar 4)Bunga Padang Pasir 5)Orang Timur.



Lineup:

amir,man rani,nahar dan nuar



Bakal bersambung di Part 2!!

Tuesday, July 19, 2011

Red Rooster Club Reunion @ Ampang Jaya

Hahaha..weekend datang lagi. Hari ni aku ke Teluk Pulai, Kelang. Ada kawan "orang lama" kahwin. Tapi dalam kepala aku ni sejak pagi lagi asyik fikir.."aku ni macam ada event yang mesti attend ni malam ni..tapi apa ya?
Petang tu, dalam perjalanan balik Zubira call. "Beb, malam ni datang atas petro station ampang jaya, aku perform!" Jadi malam tu aku pun sampai, walaupun terlepas slot mat Zubir ni..

Apa itu Red Rooster Club? Walaupun namanya agak asing bagi generasi baru penggemar muzik mahupun apa-apa jenis kelab, Club yang satu ini tiada tandingannya apalagi jasanya. Red Rooster di mulakan oleh saudara Chippy Zary pada tahun 1981. Ia merupakan satu club yang menampilkan bakat-bakat muzik tempatan dan merupakan platform bagi band baru pada masa itu untuk beraksi. Walaupun aku baru darjah 4 pada masa itu, tetapi nama ini biasa aku dengar dari brader-brader rock sekeliling aku. Amat gah sekali tempat ini. This is truly Malaysian treasure!

Berlokasi di Medan Tuanku, RRC ini merupakan tempat berekpresinya nama-nama besar muzik lokal seperti Dr. Sam, Search, Lord Lokman, Lefthanded, Poe, Strollers dan ramai lagi. Dibawah satu bumbung, RRC telah mengumpul pelbagai kaum untuk sama-sama menikmati muzik, ini satu pencapaian yang amat bermakna bagi Malaysia..secara tidak langsung.



Dah sebulan dah aku click attend utk event page ni kt FB, aku tahu event ini akan menjadi satu titik sejarah yang special dalam music journey. Lokasi yang sesuai, luas dan juga selesa. Personally, aku suka dengan setup dan vibe yang ada pada malam itu, amat positif. Clean Fun..just tambah lagi variation makanan, kami semua lapar!.Syabas geng organizer, good job done!




* cd2 diatas adalah hasil mengerudi kotak jualan Sdr Zak Off..

Event seperti ini sepatutnya diteruskan lagi, satu perkembangan sihat bagi keluarga-keluarga yang rock dan juga yang baru jinak-jinak dengan musik rock dan apa saja, yang penting kita bersatu.



Untuk pengemar Search, layan video ini. Ini antara lineup awal penubuhan Search di RRC. Sorry gambar terhad, aku hanya gunakan Nokia X6 saja pada malam itu..bukan atas urusan kerja.



Wednesday, July 13, 2011

Loudness Live In KL : Press Conference @ Laundry, The Curve


Ohh yesss, sabar-sabar. Aku tahu semua mat rock excited dgn event gempak 24 Julai ini. Aku pun sama excited. Officially, Loudness confirm main kat KL pada 24 Julai ni..ulang suara, confirm beb.
Semalam akibat aku terover excited atau "miskomunikasi", aku rushing ke Hard Rock Cafe KL untuk press conference Loudness konsert. Sekali sampai, dia tukar lokasi daa. Apalagi, aku lenjan ke Loundry...jadi ni la sedikit story dari kacamata aku, media yang tak berkamera besar...nanti aku beli yg best punya!



Firstly, tahniah kepada geng2 Clockwork Events kerana berusaha bikin Loudness main kat tanah Malaya ini. Bukan kerja senang beb untuk convince a "very seasoned band" untuk datang. Loudness ini seperti permata bagi rakyat Jepun, satu aset yg berharga bagi seni metal di Jepun. Kerja bawak mereka tour ke sini memerlukan satu negotiation yang terperinci, macam nak pindah barang muzium Jepun ke KL, susah kan?. Usaha ini patut jadi pembuka jalan kepada event2 organizer yang harus realize bahawasanya Malaysia ini merupakan "best spot" di rantau S.E.A untuk di jadikan " a must stop location" bagi band-band internasional dalam rangka tournya. Isu ini kalau nak campur politik aku tak reti, tapi Tourism dan sekutunya perlu kasi study dan buka peluang...aku support selagi daya.



Ok pasal event ni, ia merupakan salah satu dari Rock Legend Tour Series menurut orang kuat Clockwork. So that means ada lagi konsert2 hebat lagi dalam kocek diaorg ni..bagus2. Sebagai concert goers, ini amat positif utk ekonomi kita. Satu penghargaan buat lagenda rock kita, Amy akan berduet dgn Minoruu untuk satu lagu..kamu rasa apa lagu? Amy is so excited about this..so do we! Jadi go get your ticket di www.ticketpro.com.my!


Opening band? Kalau kamu tak kenal siapa itu Sofea, aku rasa anda belum cukup khatam ilmu rock ataupun "you've been too long in a midnight sea" ..mcm Ronnie James. Ini merupakan antara pelopor muzik rock yang berfesyen ala2 Blackie Lawless (sapa tu? sila cari) dan juga LA glam rock ala2 Motley Crue. Mereka bakal gegar Kl Live dgn hits mereka dari album Anak Liar, Boneka Pentas .a must see band!



Shewolves! Aku pernah berada di satu studio semasa Abby mula-mula beraudition dgn lineup Shewolves ini. Lagu pada masa tu yang aku ingat diaorg main lagu2 dari Girlschool. Tapi itu dulu kawan, Serigala ini sudah berevolusi dan makin mengganas! A promising new band, perlu diberi peluang dan pentas Loudness ini mereka akan hentam habis-habisan.



Satira. Ini band klasik dan special. Dalam persembahan semalam aku masih dapat rasakan, semangat Mus dan rakan-rakan masih mengelegak seperti Hiroshima. Good job guys!



Loudness bakal sampai pada 23 Julai dan sekira keadaan mengizinkan satu sessi "meet and greet" akan di adakan (nanti aku update!). Jadi tunggu apalagi, inilah masanya untuk merasai kehebatan Loudness. Mungkin ini peluang terakhir kerana Loudness ini memang sukar untuk di jemput dan juga faktor usia.



Bagi true music lover especially rock metal music, show ini a must see, tak kira kamu generasi baru nak tahu Lightning Strikes dengan mendownload ke Ipod atau otai-otai yang sudah hafal chorus in My Dreams dari kaset player..kita rock sama-sama! Rock and Roll Crazy Nights, You're The Hero Tonight!! - Minooru Nihaara

Tuesday, July 12, 2011

Ramli Sarip revisited



Semalam, sedang aku merayau-rayau di Campbell, singgah Kedai Auntie..inilah CD2 yang aku sambar. Bukan apa, remastered version ni soundnya lagi clear dari kaset2 yang aku ada..Lama sangat tak dengar lagu2 "rare" dari brader seperti Ketuk Pintu, Manusia dan banyak lagi, lagu2 seperti ini brader pun dah tak main kat live show dia sekarang ni. Jadi Ramli Sarip stuff automatik jadi soundtrack hidup sampai hujung minggu ni.