Tuesday, May 22, 2012
Randy Rhoads merupakan salah satu  influence hebat dalam arena muzik heavy metal. Bermula dari Quiet Riot sehingga era Ozzy Osbourne,  Randy Rhoads dilihat sebagai bintang muda yang berpotensi besar dalam arena muzik sekitar awal 80′an. Arena muzik telah kehilangan guitar virtuoso dalam satu tragedi kemalangan kapal terbang pada 19 March 1982, dan ketika itu Randy Rhoads baru berusia 25 tahun.
Randy Rhoads sentiasa diingati bagi hasil seninya dalam penulisan lagu dan rakaman bersama Ozzy Osbourne untuk album 1980″Blizzard Of Ozz” dan album 1981 “Diary Of a Madman”. Gitaris muda ini memulakan karier muzik rock  dengan menubuhkan Quiet Riot ketika berumur 16 tahun dan band ini menjadi popular di scene club di sekitar Los Angeles. Randy telah menarik minat Ozzy ketika beliu menghadiri sessi ujibakat pada 1979, dan beliau telah diterima sebagai gitaris untuk projek Ozzy Osbourne.

Dengan elemen mengabungkan elemen klasik dengan gaya tersendiri, Rhoads telah menghasilkan beberapa riff yang terkenal dalam genre Heavy Metal. Hasil permainan gitarnya di dalam “Blizzard Of Ozz” merupakan faktor utama dalam kejayaan album itu. Sehingga hari ini, karya gitar solo untuk “Crazy Train” dan “Mr Crowley” merupakan antara koleksi gitar solo terbaik pernah dihasilkan.

Post a Comment