Monday, December 03, 2012

Barang : L.Luthier Guitar Bayou

Dah dekat sebulan aku letak deposit utk gitar ni. Aku secara tak sengaja tersangkut kat gitar ni masa jalan2 buang masa tunggu wayang kat Wangsa Walk, terus aku masuk kedai Yamaha kat situ. So, satu salesman tanya, abang cari akustik gitar ke? berapa budget? ermm..aku ni kalau org tanya bab budget tu, terus rasa turn off, bukan apa bagi aku aku kualiti itu subjektif especially bila bersangkutan dengan sound.
So dia bawak masuk bilik kaca, dan aku mula try2 beberapa Yamaha akustik. Soundnya too common, dan tak padan dengan harga. Objektif aku ialah untuk digunakan di studio aku untuk projek satu singer songwriter muda ni dan kualitinya lebih baik dari gitar yang ada sekarang. So dia rekomenkan aku try brand L.Luthier ni, katanya buatan Malaysia. Yang aku try tu harganya dalam RM500, dan bunyinya agak ok dan tak lah cikai sangat berbanding dengan low end Yamaha yang harganya dlm RM800. Jadi aku nak tahu lebih banyak model dan dia pun bagi aku contact owner L.Luthier Guitar ni. Esoknya aku set appointment.


Kat showroom L.Luthier ni, aku pun mula try beberapa gitar, tanpa cerita harga lagi. Pilih punya pilih, tinggal 5 model yang aku rasa soundnya best dan harganya mampu aku beli dalam budget aku yang ciput dengan kualiti yang terbaik. Aku suka body dreadnaught jadi berbanding jumbo, jadi pilihan tinggal 3 sahaja. Maka dengan budget aku tu, aku angkat model Bayou beserta hardcase. Kualitinya baik, soundnya lemak, selesa dan juga ada preamp/buit in tuner. Satu alternatif utk yang inginkan kualiti tetapi tak mampu utk belanja besar ke arah Taylor atau Martin, dan design serta spesifikasi oleh orang Malaysia cuma dikilangkan di China dengan kualiti yang maksimum. ada lagi model2 lain yang kualitinya lebih bagus, cuba try test tengok..

Baru boleh main lagu Poison - Every Rose Has It's Torn!

Model : Bayou
Body Shape : Dreadnaught
Top : Solid Sitka Spruce
Body : Solid Mahogany
Pickup System : Fishman PSY-301

Wen : http://www.lluthier.com



Post a Comment