Monday, February 11, 2013

Earthshaker - Midnight Flight

cover kaset yang disalotape, tapi masih terjamin kulaitinya.

Biasanya kalau sebut saja band heavy metal paling hebat dari Jepun, mesti kita terfikir Loudness. Tetapi ada satu lagi band legend dari negara matahari terbit ini yang perlu di beri tabik hormat, Earthshaker.
Antara koleksi kaset aku yang lama bertahan ialah album Earthshaker-Midnight Flight dari tahun 1985. Album ini dirilis pada tahun 1984 oleh Roadrunner Productions dan ada 8 buah lagu dalam bahasa Jepun.
Earthshaker di anggotai Masafumi Nishida- Vokal, Shinichiro Ishihara -Guitar, Takayuki Kai - Bass dan Yoshihiro Kudo - Drum.



Personally, semua lagu dalam album ini sedap. Mungkin agak klise sekiranya mengetahui Earthsker ini hanya kerana Search men"cover" lagu first track T.O.K.Y.O yang dialih bahasa menjadi Nombor dalam album Cinta Buatan Malaysia. Seharusnya explore kesemua lagu-lagunya yang lagi best dari Tokyo ini.



Lagu-lagu dari album ini banyak mempengaruhi asas permainan muzik dan pembikinan lagu-lagu band tempatan pada era 1985-1987. Lagu best yang selalu aku dengar ialah "Midnight Flight" dan "Zawameru Tokieto" tetapi fav track aku ialah "Radio Magic". guitar work yang bagus dan chorus yang catchy ada pada RadioMagic. Earthshaker masih aktif dan masih bermain di gig-gig sekitar Jepun, cuba checkout Youtube mereka!

Friday, February 08, 2013

Jalan-Jalan : Alor Setar

Memandangkan ada beberapa hal penting untuk diuruskan , minggu lepas aku drive ke Alor Setar. Aku fikir lagi baik aku ke sana sebelum musim cuti CNY, taknak bersesak dalam jem.  Walaupun A.S ini bukan tempat asal aku, aku familiar jugak kerana dulu aku biasa merempit kat sana masa zaman belajar dulu. Jadi jalan kat A.S, Jitra ni aku tak sesat la, tapi kalau luar A.S ni aku agak terkial-kial juga nak cari. Biasala kalau balik A.S ni, makan mesti best punya.

Sampai saja aku terus ke Nasi Lemak K, kat Jalan Putra. Dekat dengan masjid besar tu.



Esoknya aku diajak ke Simpang Kuala, katanya murtabak dan roti canai paling best (macam alor setar best kept secret kerana tempat ni tak ramai lagi yang tahu). Memang best, rotinya lembut, murtabaknya best especially bawangnya yang fresh dan rasa dagingnya yang kaw..highly recomended, restorennya nama Restoren Sayang. Tengok gambar di bawah!



Petangnya pula aku ada temujanji, dengan kawan baru Heavy Metal dari Alor Setar. Beliau merupakan penyanyi utama band trash Storming Steel dari A.S, juga pemilik distro/studio Trashing Fist Production. Banyak stuff yang rare. Sempat jugak aku sambar CD Tribute To Silent Death & Kreator Phantom Antichrist.


Aku stay beberapa hari dan balik KL sebelum CNY. Dalam perjalanan aku singgah di Prai untuk ziarah member lama. beliau seorang penulis/editor ruangan muzik di akhbar Inggeris tempatan sekitar 70an hingga awal 90an.

Tahun 2013 ini merupakan tahun aku banyak travel (dalam negeri aja), jadi akan banyakla post psl makan, jalan-jalan, gambar lokasi etc tetapi hal muzik pasti diutamakan..TQ

Friday, February 01, 2013

Lobotomy & Humiliation @ Athotorgh King From Hell

Hujung minggu itu aku attend gig band trash otai, Athotorgh. lama tak dengar nama diorg ni tiba2 timbul awal 2013 ni. Kehausan metal aku ke Publika..tempat org santai ala-ala high income.
Lineup agak rare dgn menampilkan band lama senyap Herriot. Mungkin tengah readykan material?Kurang bersedia dgn kamera, kerana aku nak gi enjoy aja. So, ini video Lobotomy & Humiliation aja yang ada kerana kamera pinjam kehabisan bateri. Enjoy ya ..metal terbaik anak tempatan!