Friday, November 14, 2014

#CJ Mass Social Media - Food Journey Cyberjaya

Isnin lepas, saya cuba jaya daftar untuk #cj mass social media review. Kali ni review keenakan makanan di Shafbury Square Cyberjaya. Restoran MONJO menghidangkan menu menarik ala western. Environment yang cozy lagi menarik untuk bersantai menikmati makanan penuh enak bersama kawan. Di sini perlu kamu checkout. Saya memilih English breakfast set dan Mix Fruit Smoothies.

Ruang santai yang selesa
Highly recomended - American Breakfast

Mix Fruit Smoothies
Kemudian saya mencuba pula menu korea di restoren korea di ground floor. Menunya ialah Chilli Squid dan Brown Rice serta Hot Korean Tea.

Chilli Squid with Brown Rice
Ruang makan yang mengekalkan ciri tradisional desa di Korea

Chilli Squid

Friday, August 01, 2014

Cutting Crew - Broadcast



Jujurnya, aku tak pernah beli kaset/CD band ni. Zaman band ni keluar, aku tak mampu nak beli CD, apalagi nak tanya kedai pasal CD.


Cutting Crew, band pop rock ini mulanya aku kenal bila dengar Casey Casem Top 40 kat radio. Kemudian aku ke kedai kaset, buat beli kaset TDK kosong, bikin list mintak kedai dub masuk 2 lagu Cutting Crew dari album Broadcast ni. Zaman kuno tu kaset kosong adalah penting, untuk buat kompilasi lagu2 yang kita suka dan juga boleh digunakan beberapa kali sehingga ghaib di pinjam. Kemudian keluar pula di radio single " One For the Mockingbird" tapi tidak sehebat kedua single terdahulu.



Masa 1987 tu, aku pernah tengok sekali saja MTV dua lagu ni "I Just Died In Your Arms" dan "I've Been in Love Before". Suara vocalistnya, Nick Van Eede yang serak sedikit, ditambah pula dengan imej style Duran Duran + Limahl menjadikan aku follow sekejap band ni tahun 1987. Antara lain faktor yang buat aku tertarik ialah gitarisnya dengan Charvel dalam MV "I've Been in Love Before".Lepas tu terus tak ambil pusing dan fikir dah pasal band ni. Apalagi cari materialnya Baru-baru ni terdengar balik di radio ada main lagu "I Just Died In Your Arms", dan aku pun mula selidik Youtube balik.



Cutting Crew - Broadcast (1986)




Thursday, July 31, 2014

Europe - Final Countdown

Cover kaset Final Countdown yg beli dulu. 
Salam sahabat semua. Agak terkejut jugak bila tengok last post aku dah dekat 4 bulan lalu. Agak lama tak menulis, alasan biasa busy dengan kehidupan. Apa pun, nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, mohon maaf kalau ada yg tersinggung atau terkasar bahasa..Syukur kita boleh bertemu lagi disini dengan izinNya.
Aku admit kurang masa utk duduk fokus dengar muzik lately. Cuma asyik explore muzik guna gadjet baru aku, Xperia Z1 dengan streaming Spotify & Dezzer. Memang kepuasannya tak setanding dengan fizikal rilis.
Umumnya aku masih tetap akan setia tulis material 80's/90's metal dan mungkin bakal sedikit kearah yang lebih ekstrem.

Ok, kenapa Europe Final Countdown kali ni?  Kerana album ini merupakan salah satu album anthem hair metal zaman 80an yang gah sebaris dengan album lain seperti Def Leppard Hysteria, Whitesnake 1987 dan lain-lain. Tipu sekiranya seorang mat rock tak pernah tahu atau tak pernah dengar akan single Final Countdown ini. Album ke 3 band Sweden ini memang melonjak nama Europe. Aku pertama kali beli kaset Apache saja, kemudian beli aku beli Original lepas Apache menhilangkan diri sapa pun tak mengaku ambik. Vocal yang lazat dan juga guitarwork yang menarik membuatkan album ini sekaligus menaikkan nama Joey Tempest dan John Norum. Europe agak berbeza dengan band Amerika pada masa itu kerana elemen sedikit power metal, dicampur dengan keyboard elemen yang sangat menarik. Sebagai penulis lagu Joey Tempest telah menghasilkan lagu-lagu yang istimewa dan menjadi evergreen hits seperti Final Countdown dan Carrie. Album ini menampilkan hits terhebat dalam karier Europe seperti Final Countdown, Carrie, Cherokee dan juga Rock The Night. Carrie dan Final Countdown merupakan track yang "Heavy Rotated" di MTV dan juga Billboard Chart radio. Carrie juga merupakan lagu anthem "merayu" awek zaman remaja sekolah menengah. Europe telah membuka mata dunia dan menjelajah dalam siri Final Countdown Tour pada 1986.


Keseluruhan album ini memuatkan lagu-lagu yang berkualiti seperti Ninja dan Danger On The Track. Selepas album ini, John Norum "keluar sebentar" dari Europe dan digantikan dengan Kee Marcello yang tampil dalam 2 album kemudian Europe Out of this World dan Prisoner In Paradise. Masa rilis out Of this World (late 1988), aku excited nak tahu macamana Europe tanpa Norum terus beli kaset. Sad to say, agak mengecewakan kerana aku rasa Europe dah jadi lebih pop walaupun guitarwork Marcello bagus. Bagi aku Europe tetap dengan Norum dan lineup klasik Final Countdown. Namun, bagi aku Europe telah merilis album terbaik mereka pada era Epic Records. Nanti satu hari aku cerita pulak pasal Out Of This World.




Monday, April 14, 2014

Adrian Vandenberg - Moonkings & The Best Of

Salam semua..

Lama tak jumpa..dengar berita. Aku agak busy dengan ketibaan cahaya mata (yg pertama insyallah) dan juga belum selesai dengan Blues Buat Teman Tour. Namun ada berita baik. Tempohari aku join meeting bersama Deezer (nanti google), provider content muzik antarabangsa. Nampaknya banyak program-program berteknologi tinggi yang akan melibatkan industri muzik kita, sekiranya bersedia.



Ok, aku teruja. Kembalinya hero gitar anak didik favourite David Coverdale setelah sekian lama menyepi setelah keluar dari Whitesnake. Adrian Vandenberg telah merilis album barunya bersama lineup fresh Vandenberg's Moonkings. Konsep hard rock 80an masih lagi relevan dengan Adrian dalam album ni. Aku agak berkenan dengan mamat Belanda ni kerana dia punya gitar playing yang baik, dan solo yang bermelodi. Aku mula discover Vandenberg ni dulu beli kaset The Best Of yang mulanya aku rasa lagu-lagunya tak cukup gempak. Tapi bila lama-lama dengar sedap pulak, dan aku masih simpan kaset Best Of ni dari tahun 1987 hingga sekarang. Sekarang misi aku yang terdekat ni pegi cari kalau2 ada jual CD Moonkings ni kat kedai....




Apa pun cuba dengar album lama Vandenberg The Best Of di sini.Perhatikan lagu seperti Alibi, Burning Heart & Different World kat Deezer player ni.

Thursday, February 27, 2014

Megadeth Live In Jakarta 2014



Reschedule to August 2014. Date TBC.

"MEGADETH" Killing Road-World Tour 2014 Live Concert in JAKARTA-AUGUST 2014 

ALL TICKETS buyers for 5 MARCH Date Show Still VALID for MEGADETH - AUGUST 2014 (Re-Schedule Show)

BUY ON-LINE Tickets via www.tommypratama.com,www.rajakarcis.comwww.ibudibjo.com & Others Official Tickets BOx ON-LINE / Official Counter T.Box Off Line.

Tickets Price :
VIP: IDR 850K, TRIBUNE L/R: IDR 550K, FESTIVAL: IDR 650K

More Info: 021-72784606, 92687001, 7261190.....Dont Miss It!!

Promoter : ORIGINAL PRODUCTION
twitter: @tporiginal777
Joint Facebook: Original Production

Monday, February 17, 2014

Steve Vai Line In Kuala Lumpur 2014


Hero gitar semesta, Steve Vai datang ke KL lagi buat kali ke 2 selepas Rentak Asia.
Sapa yang pergi kenalah kumbah balik koleksi Passion & Warfare dan lain-lain..

Sunday, February 02, 2014

Projek : Studio Recording & Control Room DIY Part 1


Fasa 1 : 2003-2018

Holaaa kawan-kawan. Dulu sekitar 1997, aku ada cita-cita nak ada studio sendiri untuk jamming dan recording. Semenjak di U dulu, aku dah mula kumpul instrument sikit-sikit dan kemudian sekitar 2001 aku dah ada jamming studio di area Ampang. Tetapi bikin studio ni bukan semudah dengan hanya ada instrument saja. Aku pernah hangus duit kerana bereksperimen dengan buat studio guna plywood dan karpet. Kemudian guna sponge, kulit telur dan pelbagai lagi kaedah tapi soundnya tetap bocor, kadang mengganggu sekitar apalagi bila jamming sound yang kuat gila. Jadi aku perlu study betul-betul soundproofing dan juga audio untuk pastikan tak salah langkah lagi dan gunakan apa yang perlu untuk dapatkan output yang terbaik.
2007, aku sudah berhenti operasi studio jamming kerana lot yang aku sewa dulu sudah diambil balik pemiliknya. Nasib baik aku beli lot yang berdekatan dan lebih baik lagi corner lot.   Mulanya aku sudah giveup, jamming studio perlukan kos maintenance yang tinggi dan aku sudah beralih arah ke bidang penerbitan dan rakaman. Aku perlu proper planning studio yang sesuai dengan keperluan produksi sendiri, dan yang penting lowest cost.

Fasa 2 : 2008-2011

Fasa 2 studio dalam pembikinan. Aku mula study-study dari buku untuk buat soundproffing. Aku tak mampu untuk ikut 100% dari panduan buku itu kerana kos dan kesesuaian penggunaan bahan dan ruang. Aku cuma menekankan sound absorbtion untuk rekod drumset, vokal dan untuk tidak bocor bunyinya keluar. Aku buat 2 bilik, 1 bilik untuk live/instument dan 1 bilik hanya utk DAW (control room).

Live room berukuran dalam 9' x 12 ' dan control room pula sempit 5' x 9' sahaja. Bagi live room, rockwool 4' x 8' x 2" tebal digunakan antara konkrit dan ruang udara. Lapisan dalam pula pakai material yang digunakan untuk balut interior kereta (bumbung). Bagi siling pula, aku buat "hanging ceiling" dari material yg tahap penyerapan bunyi dan haba tinggi. Bukan siling biasa. Lantai pula aku ambil 2nd hand wood flooring untuk jimat kos, tapi coraknya tak sekata..maklumla orang nak buang. Pintu aku buat "double door" dengan frame besi yang lebih kuat. Double door ini kualitinya agak lebih dan berat, ruang angin antara 2 pintu ini perlu dan juga pastikan ianya ketat dan kedap udara.

fasa 1 : control room yg sempit.
fasa 1: live room/cermin kaca ke control room
Control room pula aku tak buat apa-apa. Dinding partision dari material biasa dan lantai wood flooring sahaja. Aku buat "glass panel" 3' x 4' antara 2 bilik ini untuk lihat ke live room. Kaca tebal 4 inch 2 keping dan ruang udara antaranya utk pastikan kedap udara. Meja DAW masa tu aku pakai Ikea Mikail yang murah kerana aku ada plan untuk upgrade kemudian hari kepada racking yang lebih kemas. Bilik ini sempit hinggakan rasa tak selesa bila client datang ramai kena berdiri akibat saiz yang kecil.

Spesifikasi DAW masa tu ialah
- Intel C2Duo, Dual Monitor
- 4GB RAM, 320GB HDD, WinXp
- ESI 1010 Interface, KRK RP5 1st gen
- Behringer 222FX Mixer, M-Audio 49 Midi Controller
- Studio Project B1 Condenser Mic, Taming Sari Mic, Superlux Drum Mic Set, SM57

Antara produksi yang aku ingat pernah dihasilkan dari era studio ini ialah Sharpshooter, Matematik, Skudap Skudip, Laila Lounge dan beberapa lagi. Mulai dari sini, aku dan partner merangkap recording engineer mula planning untuk menerbitkan sendiri muzik di bawah label muzik sendiri secara DIY.

Fasa 3 : 2011 - 2014

control room kasi pecah.


Planning itu amat penting. Ianya boleh mengurangkan kos, dan mengelakkan kita jadi over spend kepada benda yang tak perlu. Kita decide untuk buka dinding yang memisahkan control room dan ruang tamu. Luas yang selesa. Pintu kecil control room juga di buang dan gantikan dengan 3 panel sliding door. Panel sliding door yang berkualiti/tebal sangat mahal harganya. Aku perlu cari jalan untuk mengelakkan bunyi di DAW melantun di cermin kaca sliding door. Solusinya, tirai kain tebal. Tirai ini di perbuat dari material yang tebal dan juga labuh bagi menyerap bunyi semasa rakaman di lakukan. Dua tingkap juga dikenakan tirai tebal bagi tujuan yang sama. Sofa 3+2 set juga mempunyai kusyen tebal bagi menyerap bunyi. 2 rak buku dijadikan diffuser bagi tujuan mixing dll. So far, ini semua berhasil cuma perlu diupgrade sedikit demi sedikit.

bass trap baru siap. meja masih 1 layer.
guitar tracking live room
basstrap punya ukuran
Bass trap aku customised pakai rockwool 2'x 4' dengan frame kayu kemudian dibalut dengan fabrik. Meja pula aku recycle Ikea Galant dan customised buat rack atas meja. Galant lebih stabil dan kukuh berbanding dengan meja sebelumnya. Banyak idea-idea canggih di IkeaHack. Aku mula gunakan snake cable untuk merakam drum dengan menggunakan 8 mic. Carpet guna memainkan peranan bagi memastikan control room seselesa mungkin bagi tujuan pendengaran. Bagi aku sekiranya control room terlalu "air tight" juga tidak memastikan ukuran mix kita tepat lagi terbaik.
customised rack + ikea galant.
DAW juga telah diupgrade secara perlahan2 :
- Intel i7 4 Gen/16MB RAM/2 x 1TB HDD (1 OS & 1 Data)/ Dual Monitor
- KRK RP5 1st gen, Yamaha HS80M
- Focusrite Sapphire 56, Focusrite Octopre MK2.
- Novation 49 Key Controller
- Samson C-Controller, Studio Project VTB-1
- Behringer Headphone Preamp.
- Studio Project B1, Behringer C1, SE Electronic Baby Reflection Filter

disember 2013


















Until now, studio ini masih beroperasi hanya untuk produksi in house dan juga by appointment.
Semoga memberi manfaat dan sama-sama kita berkongsi ilmu. Sedikit perkongsian dari pembelajaran dari kesilapan dan pemerhatian.



Thursday, January 23, 2014

Skeletonwitch Live in Kuala Lumpur


Wabak Thrash/Metal makin mejadi-jadi. Lepas Havok, kini pula Skeletonwitch. Setelah merilis album terbaru Serpent Unleashed, band dari US ini dalam rangka tour. Tunggu update seterusnya.


Wednesday, January 22, 2014

Stryper Yellow And Black Attack

Stryper Era 2000++
Band ini punya sentimental value, personally. Bertahan kukuh sehingga sekarang dengan lineup klasik Micheal Sweet (voc/gtr), Oz Fox (gtr), Robert Sweet (drum) dan Tim Gaines (bass). Kembalinya Gaines pada 2009, Stryper terus aktif menghasilkan material-material yang baik. Mula aktif sekitar 1983, Styper telah merilis album-album klasik hair metal/christian metal bermula Soldier Under Command, To Hell With The Devil, In God We Trust dan seterusnya.
Stryper Era 80an

Aku stop follow Stryper ni bila rilisnya album Against The Law (1990) kerana aku rasa album ni dah lari dari konsep Stryper yang aku kenal, ada juga nak ke arah grunge pop akibat tempias demam grunge. Konsep colour Stryper ialah hitam kuning, agak daring bila berfoto dan setup instrumentnya juga sama colour.Bila aku terpandang robert Sweet, mesti ingat kat Heather Locklear.


Album favourite aku ialah To Hell With The Devil dan In God We Trust. To Hell With The Devil ialah anthem yang kuat bagi era 80an. Lagu itu sendiri sudah cukup kuat dan singalong sekiranya keluar di corong hifi. Kaset denagn cover yang cantik ni dah 6 kali hilang, terus aku lupa nak simpan.,Dalam album ini ada lagu-lagu terbaik pernah Stryper hasilkan seperti MTV ballad hits Honestly. Calling On You juga terus jadi hit di MTV begitu juga Free. Album ni adalah album all time yang selalu aku pasang ialah Honestly. Simple music dan aspiring untuk ingat kembali zaman awal menengah rendah ...Free.

Calling On You


Album ke 3, In God We Trust (1988). Fuhh! tajuknya agak berat, tapi isinya santai. Bagi aku, album ini tidak sebaik THWTD tetapi masih relevan dengan muzik acuan Stryper pada masa itu. Always There For You terus meledakkan nama Stryper  setanding dengan band hair metal seperti Poison dan Motley Crue pada masa itu. Single ini menjadi heavy rotation di MTV dan penjualan album ini mencapai status Gold record walaupun ianya lebih popish dan radio friendly berbanding album sebelumnya.


Monday, January 20, 2014

Hammersonic Metal Festival 2014 Part 1

lineup as 20/1/2014

Wowowow...hari ni agak excited walau penat semalam belum reda di Hard Rock Cafe untuk Ramli Sarip Blue buat Teman Tour.

Senarai lineup bagi festival metal terbesar rantau ini sudah diumumkan. Seperti rumours yang berlegar lately, Kreator bakal menyajikan teutonic trash metal di bumi garuda. Apalagi dengan band-band tersohor Hatebreed, Bullet For My Valentine, Fleshgod Apocalypse dan banyak lagi.
Aku sudah siap-siap ambil tiket flight Airasia bulan lepas, dengan harga amat berbaloi RM414.80 dua hala..untuk 2 orang bersama dgn partner. Ini kali kedua kami ke Hammersonic (baca post terdahulu), tetapi terkilan kerana kali ini festival ini hanya 1 hari sahaja. Harap-harap diaorg buat 2 hari.

Tiket boleh didapati di kaunter/agen yang hanya tertulis di http://hammersonic.com
Jangan duk pandai2 beli yang tak tentu kerana aku dah tengok bertapa kecewanya bila tak dapat masuk akibat tiket tidak halal.


Sunday, January 19, 2014

Ramli Sarip Blues Buat Teman Tour Pt 1



Salam semua. Aku agak kurang tidur lately. Currently, aku bersama rakan akan follow caravan muzik ikon muzik Ramli Sarip dalam journey tournya di12 lokasi bermula 19/1/2014. Kami akan mendokumentasikan tour ini dalam bentuk video HD bagi tayangan di TV tempatan.

Sebagai content konsultan aku akan follow ke semua lokasi, kalau badan sihatlah..insyalah. Semalam, rehersal di Hard Rock Cafe mula jam 3.30 pagi, dan habis sekitar jam 6 pagi. Apa pun syabas buat Ramli Sarip untuk perjuangan yang dah masuk 45 years, rock terus rock..jumpa nanti di lokasi...




Setakat hari ni..
  1. HRC KL - 19/1/2013
  2. HRC Penang - 23/2/2013
  3. Kuching - 1/3/2013 (Venue TBC)
  4. Miri - 2/3/2013 (Venue TBC)
  5. Tawau - 2/3/2013 (Venue TBC)
  6. Kota Kinabalu - 5/3/2013 (Venue TBC)
  7. Terengganu - 7/3/2013
  8. Kelantan - 8/3/2013 (TBC)
  9. Melaka - 15/3/2013
  10. Perak - 22/3/2013
  11. Johor - 28/3/2013
  12. KL/Selangor - 4/4/2013
Saya akan update lokasi yang sudah confirm dari masa ke semasa..stay tuned.


19/1/2013 Hard Rock Cafe KL