Thursday, April 21, 2016

Prince - Purple Rain RIP



Hi geng. Hari ni satu lagenda muzik telah meningggal dunia, Prince. Prince ni agak special sikit utk aku. Masa sekolah rendah dulu, aku minat jugak kat Prince ni. Masa tu bapak aku baru bawak bali VHS Player brand Nasional. Player ni masa tu kira trendy, tape masuk ikut atas dan remote dia pakai wayar.

Ok. Prince ni aku mula kenal bila lagu Purple Rain dan When Doves Cry ada main kat radio. Masa tu kat radio ada program American's Top 40 dan juga kat TV hujung tahun ada Plaback 83, 84 dan juga Awards. Jadi kat situ aku boleh tengok visual Prince ni. Bila dah ada VHS, masa tu tape VHS boleh sewa di kedai. jadi bapak aku sewakan filem Purple Rain utk aku..aku pun tak berapa tahu pun cerita apa ni, cuma nak tengok Prince atas motor besar. Cerita tak paham sangat, cuma bila ada scene Vanity kissing dan sex..bapak aku fowardkan..
Dalam tahun 1988, Prince kelaur lagi dgn band Prince & The Revolution dan single yang aku suka 1999. Filem Batman juga ada penglibatan Prince kalau tak silap aku. Prince sebenarnya lebih kepada performar dan juga songwriter secara diam menghasilkan hits utk artis lain seperti Sinead O Connor, Bangles dan ramai lagi.

Until now, Purple Rain masih lagi tiada tandingan. Lagenda muzik tersendiri. Thank you for the music Prince and The Revolution..party like 1999.




Post a Comment